Hoe coach ik met paarden?

De manier waarop ik met mijn eigen paardenkudde coach is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 13 jaar, volwassenen, gezinnen en (kleine) groepen. Ik werk ervaringsgericht, intuïtief en systemisch altijd afgestemd op het individu en/of groep en de situatie.

Systemisch wil zeggen dat ik uitga van 3 systemische basisprincipes:

1. binding, alles en iedereen hoort erbij en is verbonden

2. ordening, alles en iedereen heeft een eigen plek vanuit een natuurlijke volgorde/rangorde

3. balans in geven en nemen

De wet van energie maakt dat energie altijd zoekt naar balans. Speelt er disbalans binnen het bv familiesysteem dan gaan we op zoek naar de oorzaak daarvan volgens bovenstaande principes.

Een coachsessie start met koffie/thee en een inleidend gesprek. Vervolgens gaan we kennismaken met de paarden. Ik werk met een kudde van 4 paarden waarbij er vaak één of twee paarden de 'hoofdrol' op zich nemen. Ik weet van te voren niet hoe een sessie gaat verlopen dat dient zich vanzelf aan in de ontmoeting tussen jou en de paarden! Datgene wat onbewust is en bewust wil worden wordt vanzelf duidelijk gedurende de sessie. Het kan zijn dat je eerst iets anders tegen komt wat 'opgelost' mag worden voordat je aan datgene toekomt waar je een vraag over hebt. Om die reden werk ik ook niet met een vooropgesteld plan. De paarden zijn leidend in het proces. We stappen als het ware in een leeg veld waar alles wat gezien wil worden zichtbaar mag worden. Na afloop gaan we evalueren.

Ervaring met paarden is niet nodig. 

Met één sessie krijg je inzicht en richting in wat er onbewust 'speelt'. Wanneer dat gezien, gehoord en/of gevoeld wordt dan gaat de lading eraf en ontstaat er ruimte voor beweging.

Je voelt zelf wanneer je toe bent aan een volgende stap en daarmee een vervolgsessie.

Daarnaast kan ik ook bij je thuis komen coachen met je eigen paard(en). Dit kan gaan om een persoonlijk thema en dan kijken wat je eigen paarden daarin laten zien of je loopt tegen gedrag aan in de relatie met je paard (en) en weet niet hoe je daarin verder hebt te gaan. Dan gaan we kijken wat de boodschap is van het gedrag. Vaak herken je dat wat je tegenkomt met je paard ook in je dagelijks leven.

 

Werkvormen:

Contact maken, 'ont-moeten'

In contact komen met jezelf en dan in 'het veld' stappen en gewaar worden wat zichtbaar mag worden.....

          

  

Stiltewandeling met een groep in het schemerdonker in het bos

We gaan regelmatig met een groep het bos in om de stilte in het schemerdonker te ervaren. We starten met koffie/thee op stal en we vertellen dan over ons werk en de paarden. Vervolgens gaan we samen met de paarden op pad naar het bos waarbij het eerst nog licht is en het gaandeweg schemer wordt. De wandeling is voor een groot gedeelte in stilte. Bij terugkomst op stal gaan we afsluiten met een helende oefening tussen de paarden in het donker. Ervaring met paarden is niet nodig. 

 

             

 

NLP neuro linguïstisch programmeren

Ons neurologisch systeem maakt gebruik van programma's, zoals die ons vanaf het moment dat je geboren wordt, zijn aangeleerd. Je omgeving, opvoeding en maatschappij zijn bepalend voor de manier waarop jij in het leven staat. Met behulp van NLP krijg je inzicht in de manier waarop je 'geprogrammeerd' bent en van waaruit je handelt. Welke waarden en overtuigingen zijn bv belangrijk voor jou? Werken die ook op een handige manier? Op welke manier communiceer jij? Welke ervaringen zijn (nog steeds) bepalend? Welke vermogens heb je? Wat stuurt jou onbewust aan?

Met behulp van NLP en paardencoaching heb je de mogelijkheid om datgene wat beperkend voor je werkt om te gaan zetten naar datgene wat verruimend voor je werkt.